Zweden als fijne springplank voor de oversteek

by Paul

Met de veerboot naar Zweden. Inchecken en aan boord de site updaten en wat foto’s schieten. De overtocht duurt behoorlijk wat uurtjes met een tussenstop in Mariehamn. Onderweg scoren we nog een nieuw vlaggetje op Polarsteps, dat van Åland, een Finse regio met verregaande autonomie. Geinig, wisten we niet. In Stockholm gaan we naar een husbilcamping. In de stad. Handig als uitvalsbasis om wat zaken te regelen. Qua lawaai wel wennen. Onder een grote brug, veel verkeer, de luchthaven in de buurt en als klap op de vuurpijl om 3.30 uur zingende jongeren in een wat beschonken toestand in het park waar we aan staan.

Stockholm. Kennen we van de winter, nu bekijken in de zomer. Mooie stad, fijne stad. Hoe anders zijn hier de wachten bij het paleis. Relaxed. Mogen gewoon rondkijken en van houding veranderen (geweer net even anders pakken). Het hoeft allemaal niet zo strak. We maken wat leuke foto’s, genieten ook van het mooie weer. We eten erg Zweeds, namelijk bij de Eatnam, de plaatselijke Vietnamees.

We verkassen naar een andere plek om de verplaatsing naar Canada verder voor te bereiden, onder de rook van Stockholm, bij een ‘Naturreservat’. We zoeken spullen uit die we niet nodig hebben en vullen zo 1,5 verhuisdoos! Zo zie je maar met hoe weinig je prima terecht kunt. Kost wel even wat uitzoekwerk. We trekken alles leeg en bepakken ons bussie opnieuw. Tevens bereiden we al de shipping voor. Wat moet achter slot en grendel, wat kan niet en hebben we echt nodig (maken we foto’s van) en wat maakt niet zo uit waar het ligt? Want toch gek, we geven ons bussie (ons huis) straks uit handen voor een dag of 15.

Op naar Göteborg op wat blijkt de nationale feestdag voor Zweden. Dus druk op de weg, het lijkt wel alsof alle Zweden rondom Stockholm op de weg zijn. Alsof ze niks anders te doen hebben of gaan ze ‘en masse’ naar de Ikea? En dat terwijl het vandaag 30 tot 35 graden is. Het is wel mooi om zo binnendoor richting Göteborg te rijden. Het landschap is mooi, met meren, uitgestrekte akkers en bomen. We rijden richting Askim, in de buurt van Göteborg, dichtbij de VW Transportbilen waar ons bussie morgen een beurtje/check-up krijgt. De plek waar we overnachten ligt aan een meertje, het is er natuurlijk gezellig druk en dat zeker met de temperatuur van vandaag.

De dag erna is het in een keer minder weer, regen en koel. En dat na die temperaturen van gisteren! Bussie was top in orde, naast beurtje ook de wielen kruislings laten wisselen. We kunnen er weer tegen. Op richting hotel, spullen droppen en richting haven. Dat is allemaal dicht bij elkaar, op zo’n 20 minuten rijden. We ‘trespassen’ het haventerrein op, achter een paar auto’s aan, onder de geopende slagbomen door. Beetje illegaal. Na een wat stugge ontvangst (omdat we illegaal binnen gekomen waren) worden we top geholpen. Vreemd is het allemaal wel. We moeten ons bussie met alles er in en er an gewoon ergens neerzetten, deuren open, sleutel in het contact. ‘Komt goed’, zeggen ze. En, iemand die we tegenkwamen had de bus op de laadlijst zien staan, van de Thermopylea. We gaan er dus maar vanuit dat het goed komt. Terug richting hotel en wat door de stad wandelen. Uiteraard, zoals merkwaardig genoeg bij meer steden waar we de afgelopen periode zijn geweest, is ook in Göteborg wat te doen. In dit geval een housefestival. Open lucht. Dus veel jeugd in de stad. Wel lachen. En best gek zonder bussie. En helemaal gek om via Frankfurt te vliegen, over Nederland naar Canada….

Leave a Comment