Saskatchewan; ‘land of living skies’

by Paul

Saskatchewan is de middelste van de prairie provincies. ‘Land of living skies’. En daar is niets overdreven aan. Prachtig. Het is vlak, dus je kunt ver kijken. En de luchten veranderen continu. Helder blauw, Hollandse luchten, donker, onweer, regenbuien, van alles wat en dat alles gevangen in één beeld. Bijzonder. Bekend ook van de oude, nog in tact zijnde, ‘grain elevators’. We hebben er een paar gezien. In Stalwart staat een wel heel fraaie. In de achtertuin van Larry en Elain. We raken met hen aan de praat en al gauw zitten we in de keuken aan de koffie met zelfgemaakte koekjes! Krijgen we een rondleiding, wordt de trouwauto (van ruim 50 jaar geleden) gestart (en gewoon lopen hé, haha). Elain bestiert al 50 jaar de ‘post office’ (in het voorportaal van hun huis), dagelijks van 10 tot 13 uur! We hebben afgesproken een kaartje te sturen als we weer thuis zijn. Zullen we onderweg ook wel alvast een keer doen. De bosatlas kwam ook nog even op tafel. Met een marker is ingekleurd waar wij wonen. Zo gezellig was het, zo bijzonder en gastvrij was de ontmoeting. En wat hebben we gelachen om de ‘balony’ van Larry! We mochten ook blijven overnachten op het erf, dat hebben we afgeslagen en daar hebben we eigenlijk spijt van. Maar goed, terug rijden is ook al zo iets…. Naast die prachtige vergezichten heeft Saskatchewan een variant van de Dode Zee. Manitou Lake. Daar zijn we maar even in gaan floaten. Het zou volgens de Indianen goddelijke krachten bezitten. Dan neem je al snel een duik, nietwaar?

Rondje prairies. Hopelijk geeft dit een beeld van de weidsheid van Saskatchewan. Het is bijzonder dat je zover kunt kijken zonder dat bij wijze van spreken een boom in de weg staat. Enorm en een beeld dat wij niet kennen. Onderweg in Turku (Finland) ontmoetten we een vrouw die in de hoofdstad Regina heeft gewoond. Haar advies; ‘don’t go there….’. Ze had achteraf gelijk. We zijn er wel doorheen gereden, moesten er noodgedwongen een slaapplek zoeken in de stad, maar dat was het dan ook. Geef ons maar die prachtige prairies!

Om de prairies ook eens op een andere manier te bekijken hebben we ons laten inspireren door Eldon die we in Ste Anne (Manitoba) troffen en die ons toen op de foto heeft gezet en een eigen bewerking daarvan heeft gemaakt. Prairies in illustratiestijl. Qua ‘living skies’ wat ons betreft wel een aanrader.

Moose Jaw staat bekend om de ‘murals’. Streetart, fraaie schilderingen op panden in de stad. Totaal zouden het er 47 zijn, we hebben ze niet allemaal bekeken. Wel wat kilometertjes in de benen om er een aantal vast te leggen. En zeer de moeite waard vinden wij. Oordeel zelf.

Leave a Comment