Oregon; ‘the beaver state’

by Paul

Oregon. Wat een prachtige state. Zoveel verschillende natuur. Woestijn, bergen, woeste bossen, meren en rivieren, de Pacific Coast en ook wijnvelden…en dat kom je allemaal tegen in een paar uur rijden. Waar de naam ‘Beaver State’ vandaan komt is ons niet duidelijk, geen bever gezien. Buiten dan die schat op de bijrijdersstoel. Hieronder een indruk van de veelzijdigheid van Oregon, te beginnen in Tillamook.

Hier hebben we een nieuw buitenkeuken concept ontwikkeld. Werkte meer dan uitstekend. Betekent alleen wat gesleep met oldtimers.

Crater Lake, ‘deep water in a sleeping Volcano’. Ontstaan door een vulkaanuitbarsting 7.700 jaar geleden. Het diepste Lake in de USA, water komt alleen van regen en sneeuw. Het zou een van de meest heldere meren ter wereld zijn. Het is inderdaad mega helder, heel mooi en diep donkerblauw. We hebben nog wat wolken en af en toe komt de zon door, je ziet het water dan van kleur verschieten. Magisch. Net als de route. Prachtig. Op 2.500 meter ligt sneeuw van de afgelopen dagen.

Houden we er in, wat foto’s op ‘Eldon style’. Geeft weer mooie effecten van de schitterende natuur in Oregon.

Geen ‘koffieketencultuur’ hier in Oregon. Wel leuke, kleine, koffietentjes. Een soort van tiny houses en dan voor koffie. Met een drive thru. Zien er allemaal anders uit, vrolijk, leuke kleuren en vooral heerlijke koffie. Uiteraard komen we ook langs allerlei leuke kleine dorpjes en dito winkeltjes. Geeft wel een sfeerbeeld van Oregon.

Hou je van vliegtuigen, de geschiedenis van vliegtuigen en de ruimtevaart dan ben je in Oregon, in McMinnville in het Spruce Goose Airplane Museum aan het goede adres. Pronkstuk is de Spruce Goose (een Hughes H-4 Hercules), de grootste vliegboot aller tijden. Op 2 november 1947 heeft dit vliegtuig zijn eerste en enige vlucht gemaakt. De spanwijdte van het vliegtuig is maar liefst 97,51 meter! De vliegboot is grotendeels gebouwd van gelamineerd berkenhout (de regering gaf in de oorlogsjaren vrijwel geen metaal vrij). Hughes, de bouwer, baalde van de naam die de vliegboot kreeg. De Spruce Goose (‘sparrenhouten gans’), terwijl hij berkenhout had gebruikt! Verder allerlei vliegtuigen, van Orville en Wright tot de Lockheed SR-71 Blackbird. Afijn genoeg te zien en te beleven (o.a. mooie 3D films over een aircraft carrier). En pitten doe je gewoon naast een plane…

Een aanrader in Oregon is lekker te genieten van de immense natuur hier. ‘Outdoortechnisch’ gezien kun je hier je hart ophalen. Dat doen we dan ook veelvuldig. In the National Forest is het geoorloofd overal te staan waar je wilt. Ook mag je jagen, als je je maar aan de regels houdt. Zo zijn er weken dat je alleen beren mag jagen met een boog, weken dat je op beren mag jagen met een rifle, voor herten geldt hetzelfde. Niet dat wij dat hebben gedaan maar toch. We ontmoeten ergens in de bossen Jason. Hij heeft zijn eigen youtube kanaal (‘Primal Outdoors’) en leeft hiervan. Verblijft ‘jaarrond’ in de natuur. Hij heeft net een beer geschoten met zijn boog. De kop ligt nog in de rivier, dat willen we toch wel even zien. En proeven. De beer van vorig jaar heeft hij verwerkt tot worst. Dat smaakt erg goed! Het terrein is af en toe wel ruig om te rijden maar daar komen we goed doorheen. Gek overigens om zo ergens in de outdoor een man op een crossmotor tegen te komen met een pistool op de heup. Daar moeten wij nog even aan wennen, maar ja, is hier allemaal heel normaal. De natuur van Oregon is heel afwisselend. Van oerbossen tot woestijn tot Pacific Coast. Inclusief wineries. Genoeg te beleven dus. Wat ons betreft een state die het waard is te bezoeken als vakantiebestemming. In plaats van wat het vaak is, een onderdeel van een rondreis.

P.s: het valt ook op dat we sinds we in de USA zijn weer meer rotzooi aantreffen. We pakken onze hobby ‘de plek schoner achterlaten dan we ‘m aantroffen’ maar weer op. Dat levert weer de nodige zakken vuil op…

De coastline van Oregon is waanzinnig. Zoals bijvoorbeeld de 3 Caves en Cannon Beach. Ruig, mooie stranden en free whale watching. Zeer de moeite waard. De foto’s spreken voor zich.

Op de datum dat we deze post publiceren zijn we weer terug in Nederland. We hopen dat het slechts een onderbreking is van onze prachtige reis. Mariska is gestruikeld en gevallen en heeft 2 vingers op meerdere plaatsen gebroken. Terug naar NL voor behandeling. Hoe onwerkelijk is het om weer thuis te zijn? Hier horen we (nog) niet te zijn. Laten we hopen op een spoedig herstel! Wel fijn overigens om de jongens weer te zien, familie en vrienden.

Leave a Comment