Alberta; ‘wild rose country’

by Paul

Alberta is een provincie met in het oosten nog prairies en in het westen de Rockies. Een provincie met veel natuurlijke grondstoffen, vooral veel olie en gas. Midden in de weilanden staan de ja-knikkers te pompen. Het landschap gaat langzaam over naar heuvels gecombineerd met bossen en weilanden totdat je de Rockies ziet verschijnen. Leuke overnachtingsplekken zijn hier schaarser, mede doordat er meer veeteelt is. Daardoor meer hekken om de landerijen heen en dat betekent ook meer bordjes ‘no trespassing’. Ons levert dat een eerste ervaring op met overnachten op de P van de Walmart. Hebben we zo lang mogelijk uitgesteld en was helemaal niet slecht. Bewaakt, veilig, stil tussen 22 en 8 uur ;).

Een bezoek aan Drumheller en de omgeving daarvan is meer dan de moeite waard. In dit gebied zijn veel resten gevonden van Dinosauriërs. Tijdens het ‘minen’ worden nog regelmatig de werkzaamheden stilgelegd wanneer er weer nieuwe fossielen worden gevonden. Onder andere is hier in de buurt een bijna puntgaaf skelet van een T-Rex gevonden.  Door de kleur, zwart, wordt het ook wel de ‘black beauty’ genoemd. Er ligt hier een enorm museum, geheel gewijd aan de dino’s, eigenlijk de geschiedenis van de aarde en het leven op onze aarde. Prachtig gedaan en eigenlijk een must om te bekijken als je hier in de buurt bent. Bijzonder is het skelet van een bizon. Zonder ‘jasje’ eigenlijk maar een ‘klein’ beessie (wij weten inmiddels wel beter). Helemaal mooi is de ligging, midden in de Badlands (voor de gamers onder ons, bekend van Gun en Red Dead Redemption ;). De Badlands zijn ontstaan door water- en winderosie van lagen sediment. De Badlands zijn een droog gebied met weinig frequente, maar erg heftige neerslag, weinig begroeiing en zachte rots. Daardoor zijn de hellingen steil, met losse, droge aarde, gladde klei en diep zand. Na ons bezoek aan het museum belanden we in een heuse saloon. Parkeren ons bussie waar je normaal je paard stalt. En we drinken wat biertjes met de locals. Het lijkt wel een museum daarbinnen, ruimte om te darten, te sjoelen op z’n Canadees, te poolen en uiteraard om op te treden en te dansen. Wij geven weer wat rondleidingen rond het bussie (blijft een fenomeen hier…) en krijgen allerlei tips waar we naar toe moeten en wat we nog moeten zien.

De weg richting de Rockies is mooi, zeker omdat we besluiten van de gebaande paden af te gaan. We gaan gravel/dustroads rijden. Lang leve de snorkel. Want we zitten in een ‘loggers’ gebied, dus met regelmaat komen van die zware trucks langs razen, vol met boomstammen, en een hoop stof. Zelf laten we ook een aardig spoortje achter. Deze route levert ons ook weer een top spot op om te overnachten. Geheel voorzien met stookplek en gratis hout (hebben ze hier toch genoeg ;). We laten de drone op om ons te achtervolgen (filmpje). Het deel Rockies tussen Jasper en Banff is een nationaal park. Dat betekent niks vrij kamperen, verbod op drones (kan het toch niet laten) en vaak een grote highway die je door het park voert. Verder levert het veel toeristen op. En die combinatie zijn we nu net niet meer gewend. Tel daarbij op dat alle campings langs de route ‘full’ zijn, het weer ons wat in de steek laat (4 graden en regen…) en het feit dat we op een P moeten overnachten, dan begrijp je dat we met wat gemengde gevoelens terug kijken. We maken van de overnachting in ieder geval het beste. Er zijn namelijk altijd mensen die om 6 uur in de ochtend aan een autoreparatie of check up willen beginnen of een generator starten ;). En hoe belangrijk is het eigenlijk allemaal. Je kunt je Belgische reservewiel ook gewoon met spanbanden op de motorkap monteren ;). De gletsjers en de natuur zijn overigens wel heel fraai wanner zij zich laten zien aan ons! We bezoeken na Jasper ook Banff en nemen daar een kijkje in het prachtige Springs hotel voor een bakkie op stand. Helaas, er is alleen (voor zover als wij kunnen ontdekken), jazeker, een koffie doe het zelf, snelcounter. Niks lekker loungen en een bakkie doen. Gewoon quick & dirty. Convenience toerisme noemen wij dat inmiddels. Gewoon de natuur tot je nemen vanuit je grote pick-up/suv of mega RV vanaf de highway, een soort natuur-macdrive. We besluiten maar snel de natuur weer op te zoeken, in BC. En die vinden we aan een meertje in Skookumchuck net over de grens met Alberta. Daar wacht ons weer een heel bijzondere ontmoeting en ervaring.

Leave a Comment